×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Maria Stepanova
Foto: Andrej Natotsinskij

Arkiverat evenemang:

Maria Stepanova (Ryssland)

I samtal med Ida Börjel


Under Fontänen


Möt den ryska poeten och författaren Maria Stepanova, i samtal med Ida Börjel. Stepanova, född 1972 i Moskva, är poet, essäist, journalist och chefredaktör för nättidningen colta.ru. Minnen av minnet, hennes första roman, har fått stor uppmärksamhet både i Ryssland och internationellt och har nominerats till Jasnaja Poljana-priset.

Maria Stepanova har tilldelats Bolshaya Kniga-priset, ett av Rysslands största, för romanen Minnen av minnet.

Ida Börjel är författare, hon har en fil.kand. i litteraturvetenskap. Diktsamlingen Ma var nominerad till Augustpriset 2014.

Om Minnen av minnet

När faster Galja dör lämnar hon efter sig en lägenhet full av bråte. Ingen vet var alla gamla saker kommer ifrån och fotoalbumen är fyllda av gåtfulla, främmande ansikten. Författaren börjar sortera bland släktens minnen, och fram växer en märkvärdig text som hon burit inom sig hela livet: en förening av familjekrönika, memoar, essä och historia.

Maria Stepanovas jakt efter släktminnen går genom en rad berättelser om fotoalbum, grötdockor, kärleksbrev och angivarbrev, från judiska begravningsplatser till Leningrads belägring. I dialog med författare som Mandelstam, Proust och Sebald skapar hon en på samma gång riktningslös och mycket vittfamnande berättelse.Samtalet görs i samarbete med Nirstedt/litteratur. Minnen av minnet är översatt av Nils Håkanson.

Information

Scen

Under Fontänen

Speltid

1:15 h, ingen paus

Premiär

25 april 2019

Pris

  • Ordinarie:110 kr
  • Stud. från 26 år:90 kr
  • Pensionär:90 kr
  • Ung under 26 år:90 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur, Internationell författarscen, Under Fontänen

Just nu inga föreställningar inlagda