×
En del av Stockholms stad
Forum/Debatt
Strecket 100 år

Arkiverat evenemang:

Ditt försvar mot okunnighet – bildningskväll med Under strecket


Hörsalen


Ett bålverk mot dumheten, en försvarsmur mot tankeslappheten och en bastion mot okunnig­heten – så har den dagliga essän Under strecket i Svenska Dagbladet beskrivits.

Under strecket har blivit en unik plats i svensk offentlighet. För att fira understreckarens 100-årsjubileum arrangerar Svenska Dagbladet en helkväll som bjuder på nya insikter – om allt från fotokonst till rymdfärder – och samtal om bildning och kunskap.

Hur ser framtiden ut för fördjupande texter och nyanserade resonemang? Hur mår essäkonsten i instagramflödets tid? Och hur skriver man en riktigt bra understreckare?

Uppmärksammandet av Under streckets 100-årsjubileum stöds av Riksbankens Jubileumsfond.

Medverkande:

Sara Danius, essäist och professor i litteraturvetenskap, tidigare ständig sekreterare i Svenska Akademien, kommer att tala om fotografi.

Christer Fuglesang, docent i partikelfysik och astronaut, kommer att tala om hur rymden har skildrats i understreckare genom tiderna.

Arne Melberg, professor i litteraturvetenskap, kommer att tala om essäkonsten och dess utmaningar i dag.

Nicklas Berild Lundblad, samhällspolitisk chef på Google i Europa, Eric Schüldt, författare och kulturjournalist, samt Astrid Söderbergh Widding, professor i filmvetenskap, rektor för Stockholms universitet, kommer att diskutera framtiden för kunskapsförmedling och fördjupning.

Ludvig Hertzberg, redaktör för Under strecket, Kristoffer Leandoer, författare och litteraturkritiker, samt Emi-Simone Zawall, litteraturkritiker och redaktör, kommer att tala om konsten att skriva understreckare.

Konferencierer och samtalsledare är Svenska Dagbladets Fredric Karén, chefredaktör, Lisa Irenius, kulturchef, Elsa Westerstad, redaktör för idé & kulturdebatt, samt Johan Östling, historiker vid Lunds universitet.

Information

Scen

Hörsalen

Speltid

3:00 h, inklusive 1 paus

Premiär

24 oktober 2018

Pris

  • Ordinarie:120 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Forum/Debatt

Just nu inga föreställningar inlagda