×
En del av Stockholms stad
Forum/Debatt
Västsahara

Arkiverat evenemang:

Free Speech Festival: 13 november


tisdag 13 november 2018
Studion, Hörsalen, Foajé 3 • Fri Entré


17:00 – 17:20 (Studion) Invigning Free Speech Festival
Oförglömliga perfomancepoeten Zurab Rtveliashvili och poeten Sahar Mousa från Gaza, Stockholms fristadsförfattare, genomför ett omskakande framträdande, garanterat fritt från censur. Välkomsttal Sture Carlsson, VD Kulturhuset Stadsteatern. Invigningen är på engelska. 


(Zurab Rtvieliashvili och Sahar Mousa. Foto: Ekaterina Sisfontes/Matilda Rahm)

17:30 – 18:30 (Hörsalen) Att säkra yttrandefriheten globalt
Förutsättningarna för att höja sin röst ostraffat ser olika ut i olika länder världen över. Samtidigt har internet skapat möjlighet till en global arena, där personliga data kan köpas och säljas, men även där vittnesmål om övergrepp mot mänskliga rättigheter kan nå långt utanför ländernas gränser. Vilken roll har internationella samfund, politiker och civilsamhället när det gäller att försvara det fria ordet framöver? Medverkande: Mats Djurberg, Generalsekreterare på Svenska Unescorådet, Tasneem Khalil, svensk-bangladeshisk journalist och redaktör Elisabeth Dyvik, ICORN Programme Director. Moderator: Kerstin Brunnberg journalist, tidigare styrelseordförande i Statens Kulturråd och VD för Sveriges Radio. Samtalet hålls på engelska.

18:45 – 19:15 (Foajé 3) Västsahara Inifrån
Foton från boken Västsahara Inifrån visas i Foajé 3. Det är en berättelse om Afrikas sista koloni – 40 år av dammig väntan och en bortglömd kamp för självständighet. Det är också en berättelse om stormaktsspel, svek och en svensk utrikespolitik som ger eko över Saharas sanddyner. Journalisten Anna Roxvall och fotografen Johan Persson har rest genom kvävande flyktingläger, ockuperat land och ekande FN-korridorer. Tillsammans söker de svaret på vad det är som gör att ett helt folk gång på gång offras för realpolitiken – och vad som återstår för människorna det berör när den sista diplomatiska dörren stängs. Välkommen till ett fördjupande samtal om boken och deras resa. Moderator presenteras inom kort. Samtalet är på svenska. 


(Pressbild Västsahara Inifrån. Foto: Johan Persson)

19:30 – 21:00 (Studion) Tech och det fria ordet 
Från 00-talets teknikoptimism och internets oändliga möjligheter – till ett offentligt samtal som idag allt oftare präglas av vittnesmål om hur nätet används för repression och hot. Kan man bygga in mänskliga rättigheter i den teknik som kommer att ligga till grund för framtidens sätt att kommunicera och dela information? Och hur görs det i så fall på ett allmänt accepterat sätt? I en diskussion om hur teknologi och yttrandefrihet förhåller sig till varandra möter vi en panel med stor erfarenhet av denna komplexa fråga. Sophia Bendz har länge befunnit sig mitt i techvärldens utveckling, som marknadschef under Spotifys uppväxt och nu med finansiering av startups samt engagemang i bland annat orten.io som stöttar unga entreprenörer. Supriti Dhar byggde en feministisk rörelse i Bangladesh genom bloggen Womens Chapter. Sarphan Uzunoglu har startat poddnätverket Medyapod som ett svar mot den eskalerande censuren i Turkiet. Samtalet leds av Marcin de Kaminski, programchef vid Civil Rights Defenders, och under de senaste 15 åren en tongivande röst i den svenska internet-debatten. Samtalet hålls på engelska.

19:30 – 21:30 (Hörsalen) Film & samtal: Amal
I en prisad dokumentär får vi följa unga, starka och orädda Amal genom hennes politiska och personliga transformation under sex år av uppror i Egypten. Genom att berätta hennes historia reflekterar den här dokumentären upplevelser, drömmar och trauman som en hel generations kamp för hopp och social rättvisa delar. Den ställer oss också inför de val som uppstår när den kampen kolliderar med maktens verklighet i Egypten. Efter filmen intervjuas filmens regissör Mohamed Siam av Cherine Hussein, associerad forskare vid Utrikespolitiska institutet. Ingår i en serie av tre filmvisningar/samtal under namnet Emerging images of resistance in the Arab world, arrangerade av Utrikespolitiska Institutet. Språk: engelska. 

21:30 – 22:00 (Studion) Konsert: Rysslands förbjudna röst: Mikhail Borzykin 
Han är poet, kompo­sitör, musiker, sångare, aktivist och har under 32 år varit frontgestalt i ikoniska ryska rockbandet Televizor. Under hela sin karriär har han testat yttrandefrihetens gränser med sin musik som är en blandning av new wave, synthpop och post-punk. Sedan 1984 har han spelat in över 12 album och organiserat och framträtt under protestkonserter och miljöfestivaler som bland annat FREE PUSSY RIOT FEST i Sankt Petersburg. 2017 blev Mikhail Sandvikens kommuns första fristadskonstnär. Under kvällen kommer han framföra flera av sina låtar och mellan låtar förklara sina texter och budskap. Språk: engelska och ryska