×
En del av Stockholms stad
Teater
Bortförd vid midnatt av Mark Hayhurst. Premiär 28 april på Lilla scenen. Kulturhuset Stadsteatern
Foto: Ninja Hanna

Arkiverat evenemang:

Civilkurage nu och då

Möt Mark Hayhurst och Patricia Litten i ett samtal med Philip Zandén och Gunilla Röör


onsdag 26 april 2017
Fri Entré


Möt dramatikern Mark Hayhurst och skådespelerskan Patricia Litten, barnbarn till Irmgard Litten, i samtal med Philip Zandén och Gunilla Röör. 


Mark Hayhurst

Den engelska dramatikern och dokumentärfilmaren Mark Hayhurst har borrat ner sig i första och andra världskriget i en rad uppmärksammade dokumentärer och tevefilmer för BBC. Bortförd vid midnatt är hans första pjäs.


Patricia Litten

Patricia Litten är barnbarn till Irmgard och brorsdotter till Hans Litten, och bor kvar i Tyskland där hon har en framgångsrik karriär som skådespelerska. Just nu ses hon i rollen som sin egen farmor, Irmgard Litten, i Staatstheater Nürnbergs kritikerrosade uppsättning av Bortförd vid midnatt.

De kommer båda till Stockholm inför premiären. Onsdagen 26 april medverkar de i ett samtal i anslutning till det offentliga genrepet av Bortförd vid midnatt tillsammans med regissören Philip Zandén och skådespelaren Gunilla Röör.

– Den här berättelsen drabbar mig oerhört. Jag gråter varje gång jag läser den. För mig ställer den frågan om hur vi gör motstånd mot fascism och mot alla former av övergrepp på sin spets. Hur modig är jag själv idag? Vad är vi beredda att göra för våra medmänniskor? Vi som utgör civilsamhället, hur bekämpar vi rasismen och fascismen idag? säger Philip Zandén.

– Irmgards röst  talar inte bara om det förflutna - den utmanar oss att lyssna in vår egen tid. Beröringen med det här materialet manar fram en ansvarskänsla som inte har med den egna konsten att göra. Vi blir till i varandras ögon ännu en gång. Men den här gången kanske den allra viktigaste. Jag grät vid vår första gemensamma manusläsning - det är första gången i mitt skådespelarliv som det händer, säger Gunilla Röör.

Samtalsledare teater- scenkonstchef Anna Takanen.

Samtalet är ett samarbete med Goethe-Institut Schweden.


26 april kl. 21-22

Lilla scenen