×
En del av Stockholms stad
Teater
Ett samtal om...

Arkiverat evenemang:

Ett samtal om...

Möt den palestinska författaren Sahar Mousa


fredag 9 november 2018
Lilla scenen • Fri Entré


Efter kvällens föreställning av De Skyddssökande, intervjuar journalisten Lotta Schüllerqvist den palestinska poeten och fristadsförfattaren Sahar Mousa. Samtalet hålls på engelska och Sahars dikter läses på arabiska och svenska.

Bomberna föll varje natt / även efter krigets slut"

De skyddssökande – Kulturutövare världen över blir förföljda, hotade och fängslade för att de brukar sitt fria ord. Stockholms stads Fristadsprogram innebär att två av dessa får ett månadsstipendium och en bostad under upp till två år. Sahar Mousa från Gaza är årets nya fristadsförfattare och med utgångspunkt i De Skyddsökande och sitt eget konstnärskap ger hon sitt perspektiv på kvinnornas situation i Mellanöstern.

Sahar Mousa är poet, skribent och magasinredaktör. Sahar Mousa har publicerat två poesisamlingar, och skriver om kriget, politisk polarisering och sociala orättvisor i det palestinska samhället. Under krigen i Gaza 2008 och 2012 publicerade hon den uppmärksammade artikelserien Krigsdagböcker på Facebook, en av mycket få tillgängliga plattformar på grund av Hamas restriktioner. Artiklarna ledde senare till dödshot från lokala IS-grupper. 

Lotta Schüllerqvist har de senaste femton åren följt utvecklingen i Mellanöstern, fyra år som DN:s korrespondent och därefter som frilansare. Hon har skrivit en bok om Gaza och medverkat i två antologier kring Israel-Palestinakonflikten.

Fri entré!

Under hösten presenterar dramaturgiatet på Kulturhuset Stadsteatern en serie samtal under rubriken Ett samtal om
Samtalen är fristående och bygger på teman ur pjäser ur vår aktuella repertoar. Den 18e oktober hade De Skyddssökande premiär på Lilla scenen i regi av Dritëro Kasapi.
(Är du under 26 kostar en biljett endast 100 kr!)

http://kulturhusetstadsteatern.se/Teater/Pjaser/2018/De-skyddssokande/

Press om pjäsen

»när alla blåser och suckar härmande ljudet av vågor är helt magisk – där är det där havet, Medelhavet som också vi har hört i vårt inre öra.« Expressen

»”De skyddssökande” väcker en längtan efter politiker som vågar stå upp för grundläggande mänsklighet« DN

»att palestinierna sjunger Abbas "I have a dream" …är faktiskt bara rörande och vackert.« Expressen