×
En del av Stockholms stad
Skärholmen

Arkiverat evenemang:

Idol

Skärisbiografen ● Från 11 år


Skärisbiografen


Idol bygger på den sanna historien om pojken Mohammed i Gaza som drömmer om att bli en stor artist och få sjunga på stora scener.

Mohammed, hans syster och deras kompisar repeterar där de kan och på nästan vad som helst innan de har råd att köpa riktiga instrument. Sedan börjar de uppträda på fester och bröllop. Hans syster är med som en viktig del av bandet men får inte synas på scenen för de vuxna. Det löser bandmedlemmarna genom att ställa en skärm framför henne.

Mohammed växer upp till en ung man men sjukdom, krig och det tuffa vardagslivet i Gaza gör att drömmen om en musikerkarriär känns långt borta. Tills en dag då han bestämmer sig för att satsa allt och på något sätt ta sig till uttagningarna av Idol i Kairo.

För att kunna ta sig ut ur de krigsdrabbade och ockuperade områdena måste Mohammed både vara listig och modig. Mot alla odds ger han sig iväg. Med falskt visum och utan en giltig anmälan till tävlingen tar han sig till uttagningen av Idol i Kairo i Egypten och ända till finalen i Beirut där han vinner Arab Idol 2013.

Press

Resan varvas med arkivmaterial från Arab Idol med den riktiga Mohammed Assaf och jublande folkmassor på gatorna runtomkring i Mellanöstern. Håren på armarna reser sig. Någonstans infinner sig en känsla av att ha bevittnat ett stycke äkta historia.
- Nöjesguiden

Genom att använda en talangtävling alla känner till lyckas Abu-Assad få oss i publiken som inte varit i ett palestinskt flyktingläger att känna igen oss i dem som bor där.
- Kommunalarbetaren

Det är en kul, vacker och sorglig skildring av några kaxiga och drivna ungar som gör sitt bästa av den på många sätt begränsade tillvaron i Gaza.
- Kulturnyheterna

Filmfotografen Ehab Assal fångar med sina vida bilder den både skrämmande och hisnande barndomskänslan av att ett par kvarter kan kännas som hela världen.
- Kulturnyheterna

 

Om filmen

Ålder: Filmen är tillgänglig från 11 år utan vuxet sällskap. Med vuxen är filmen från 7 år men inte yngre.

Språk: Svenska
Originaltitel: Ya Tayr El Tayer
Genre: Familjefilm
Land: Palestina
Inspelningsår: 2015
Regi: Hany Abu-Assad
Medverkande: Ahmed Al Rokh, Hiba Attalah, Tawfeek Barhom

Information

Scen

Skärisbiografen

Speltid

1:36 h, ingen paus

Premiär

3 juni 2018

Pris

  • Ordinarie:50 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Skärholmen, Barn, Ung

Just nu inga föreställningar inlagda