×
En del av Stockholms stad
Skärholmen
Gräns
Foto: ©Meta Spark and Kärnfilm AB 2018

Arkiverat evenemang:

Gräns

Skärisbiografen ● Från 15 år


17 december 2018 18:15
Skärisbiografen


Gräns är utvald till Skärisfavoriten. Hela december kan du se några av årets finaste filmer på Skärisbiografen. Har du inte sett den här filmen? Nu har du chansen att se den på absolut bästa sätt - på Skärisbiografen. 

En omänsklig kärlekshistoria. John Ajvide Lindqvists novell får nytt liv i Ali Abbasis egensinniga Cannesvinnare. Filmen är utvald som Sveriges Oscarsbidrag för år 2018.

Tina jobbar vid tullen och har ett sjätte sinne när det gäller att peka ut smugglare. Det är nästan som om hon kan lukta sig till när någon döljer något. Men när den mystiska Vore kliver av färjan så tvivlar hon för första gången på sin instinkt. Hon anar att han döljer något, men kan inte sätta fingret på vad.

Om regissören

”Gräns är en film om att hitta sin plats i världen. Det handlar om att uppleva en identitetskris, att inte veta vem du är eller var du hör hemma. Utanförskap är en universell känsla som många kan relatera till. Det är också något som jag personligen känner till mycket väl. Jag skulle vilja stryka under den här tematiken och utveckla den ytterligare. Samtidigt kan man se Gräns som en metafor för hur det västerländska samhället har behandlat, och till en viss grad fortfarande behandlar, vissa grupper som av någon anledning inte tillhör majoriteten: de som faller utanför den sexuella normen, de som ser annorlunda ut eller har en annan hudfärg, de som inte har samma åsikter om kultur och samhälle. På så sätt har Gräns väldigt tydliga politiska ambitioner utan att vilja skriva någon på näsan. Det är så jag vill arbeta med politiskt innehåll, vilket jag också gjorde i min långfilm Shelley.” - Ali Abbasi

Ali Abbasi (f. 1981 i Iran) har en bakgrund inom litteraturen med flera noveller publicerade på persiska. 2002 gav han upp sina studier på Teherans polytekniska universitet och reste till Sverige för att studera arkitektur. Därefter studerade han regi på Den danske filmskole i Köpenhamn. Alis regidebut Shelley premiärvisades i Panoramasektionen på Berlins filmfestival 2016. Hans andra långfilm Gräns fick sin premiär i Un Certain regard-sektion på Cannes filmfestival där den utsågs till bästa film.

Press

Allt är så vackert filmat och det är mystiskt och magiskt och filmen slukar hela mitt engagemang och jag glömmer att jag sitter i en biosalong. Filmen är bra på så många sätt och av olika anledningar. Fotomässigt snyggt och fängslande. Musik och ljud vältajmat och masker är enastående välgjorda. Dessutom har den flera överraskande vändningar.
-Kulturbloggen

Inte för själva grundberättelsen: den rör sig kring välkända teman som Fula ankungen, och frågan om ifall utstötta och nedvärderade ska försöka försonas med eller slå tillbaka mot majoriteten som plågar dem – samma konflikt som i exempelvis superhjälteserien ”X-men”. Alltihop är också typiska marker för John Ajvide Lindqvist, vars novell filmen bygger på. Det unika med ”Gräns” är istället dess kongeniala balansgång på just gränser. Den träder med självförtroende på genregränserna mellan drama, thriller, fantasy och socialrealism. Och jag tror aldrig jag har sett en film balansera så känsligt mellan skrattframkallande kalkon och högst seriös empati, politik och romantik.
-Sydsvenskan

OM FILMEN

Ålder: Från 15 år
Orginaltitel: Gräns
Språk: Svenska
Textning: Svenska
Land: Sverige
Genre:Thriller
Inspelningsår: 2018
Regi: Ali Abbassi
Manus: John Ajvide Lindqvist, Ali Abbasi, Isabella Eklöf
I rollerna: Eva Melander, Eero Milonoff, Jörgen Thorsson, Sten Ljunggren

Gräns
Gräns
Gräns
Gräns

Information

Scen

Skärisbiografen

Speltid

1:50 h, ingen paus

Pris

  • Ordinarie:50 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Skärholmen, Ung

2018-12-17
måndag
18:15
132 Platser kvar
BOKA / KÖP