Polar Talks 2017

Polar Talks 2017

The Power of Music

Hörsalen

Polar Talks presenteras av Polar Music Prize på Kulturhuset Stadsteatern för andra året i rad. Polar Talks är en internationell serie inspirerande samtal och framåtblickande föreläsningar där artister, forskare, kreatörer och opinionsbildare samlas kring det återkommande temat "The Power of Music". Polar Talks vill lyfta musikens kraft att påverka utvecklingen inom både konstnärliga, sociala, ekonomiska och vetenskapliga områden. Musik kan förändra världen och Polar Talks vill inspirera alla som lyssnar att bidra till det.

Årets Polar Talks-talare

I år fokuserar Polar Talks mer specifikt på framtiden. Vi undersöker omvärldsfrågor såsom mångfald, globalisering, yttrandefrihet, jämställdhet och utveckling inom teknik och forskning. Alla är hörnstenar i hur vi formar framtiden och vi kopplar dem även till musikens kraft att påverka och bidra till konstruktiva och innovativa framtidslösningar.

Inledningsvis kommer Lisa Lindström, VD för Doberman, att följa upp förra årets Polar Talks där hon ledde en panel om kopplingen mellan musik och ledarskap. Genetik- och biologiprofessorn Gunnar Bjursell kommer därefter röra vid ämnet forskning kring musik och minne, som en kommentar till programpunkten vid Polar Talks 2016 om den hyllade dokumentären Alive Inside.

Claire Singers, konsult inom jämställdhet och mångfald samt PR-strateg inom musikbranschen, leder en programpunkt som behandlar det högaktuella ämnet om näringslivets framtid ur ett jämställdhetsperspektiv, med konkreta exempel på förbättring inom området. Här medverkar även Aniela Unguresan, grundare av certifieringen EDGE och Ulrika Biesèrt, Global HR Manager på IKEA.

Kompositören Frederick Rousseau, som även arbetar med värdering av forskningsresultat på IRCAM (Institute for Research and Coordination in Acoustics/Music) i Paris, kommer presentera framtidens verktyg för att skapa musik. Kompositören och ljudkonsulten John Groves berättar om utvecklingen inom psykoakustik, hur ljud påverkar människan, och begreppet soundbranding.

Alfons Karabuda, ordförande för Polar Music Prizes prisnämnd, är dagens konferencier och kommer även diskutera mångfald inom musikens värld med Silja Fischer, generalsekreterare för International Music Council.

Polar Talks bjuder även på fantastisk livemusik under hela eftermiddagen av elever från Musikhögskolan Ingesund/Karlstads universitet.

Komplett program och mer information om alla talare finns på Polar Music Prize hemsida.

Samtliga samtal och paneler hålls på engelska.

Dagen är uppdelad i två delar som vardera kostar 100 SEK. Dörrarna till Hörsalens foajé öppnar 12.30, i foajén bjuds det på kaffe, snacks och livemusik.
12.30–16.00: Polar Talks 2017 (100 SEK)
16.30–17.30: Samtal med Wayne Shorter (100 SEK)

In English

Polar Talks, presented by The Polar Music Prize, is an international series of inspiring talks and lectures on cutting edge topics. Artists, scientists, creatives and opinion makers coalesce around the central theme of  "The Power of Music". The not-to-be-missed talks focus on some of the myriad ways that music can produce powerful outcomes across a range of social, artistic and scientific disciplines.

The Polar Talks 2017, will discuss many of the challenges confronting us all: diversity, equality, freedom of speech and globalization, and how meeting these challenges in a positive and innovative way, can shape a bright future for the many not the few. The invited speakers have come together for Polar Talks and will deliver exciting, sometimes provocative but always thought-provoking sessions, they are experts across a broad spectrum; such as gender equality, politics, digital design, advanced music technology, psychoacoustics and soundbranding.

Throughout the day, Polar Talks is proud to present live music from artists that are at the start of their music journeys.

All talks and panels will be in English.

12.30: Doors open to the Hörsalen lobby, where there is coffee, snacks, and live music performed by Musikhögskolan Ingesund/Karlstads Universitet
13.00–16.00: Polar Talks 2017

Polar Music Prize also presents an interview with one of this year’s Laureates Wayne Shorter, right after the Polar Talks, at 16.30. More info here.

Complete program here.

Hörsalen