×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Manal Al-Sharif
Foto: Pressbild

Arkiverat evenemang:

Manal Al-Sharif (Saudiarabien)

I SAMTAL MED CECILIA UDDÉN, SR


INSTÄLLT!

Manal Al-Sharif ställer in sitt Sverigebesök i höst och med anledning av det är hennes framträdande på Internationell författarscen dessvärre inställt.

 

Manal Al-Sharifs Modet att köra är en drabbande berättelse om en kvinnas kamp för frihet och en unik skildring inifrån ett av världens mest slutna samhällen.

Manal Al-Sharif samtalar på engelska med Cecilia Uddén, SR

Vad är priset för en kvinnas frihet? När Manal al-Sharif till slut bestämmer sig för att sätta sig bakom ratten är hon väl medveten om vilka risker hon tar. Kvinnor i Saudiarabien fängslas om de kör bil. Men tiden är kommen – snart följer en våg av kvinnor i hennes spår.

Manal al-Sharif är numera en av världens främsta feministiska röster. Hennes bilkörningskampanj har satt ljuset på kvinnors situation i Saudiarabien – kvinnor är tvungna att ha en närstående mans godkännande för att bland annat studera, arbeta och resa. I Modet att köra skildrar hon sin uppväxt i ett arbetarkvarter i Mecka, sin mammas kamp för att ge sina barn en utbildning och de extrema regler som tidigt begränsar flickors liv.

"Jag hade aldrig några planer på att bli aktivist. Jag var en religiös flicka, född och uppväxt i Mecka. Jag började täcka mig med abaya och niqab innan det ens behövdes, jag ville helt enkelt efterlikna och glädja mina religiösa lärare. Och jag följde en ytterst fundamentalistisk version av islam. I åratal brukade jag smälta min brors kassettband med popmusik i ugnen, för enligt fundamentalistisk islam är musik haram, det vill säga förbjuden. Första gången jag någonsin hörde en poplåt var jag tjugo. Det var Backstreet Boys ’Show me the meaning of being lonely’. Jag kan fortfarande minnas nästan vartenda ord." – Manal Al-Sharif

"Den här boken tog fem år att skriva. Många gånger var jag nära att ge upp. Men efter att min mor blev diagnostiserad med cancer och jag tillbringade de sista månaderna med henne fram till hennes död i februari 2016 förstod jag varför det hade tagit så lång tid. Jag höll fortfarande på att lära mig både min mors historia och min egen." – Manal Al-Sharif

Manal Al-Sharif är dataingenjör, författare och kvinnorättsaktivist. Hon utsågs 2011 till en av världens viktigaste tänkare av tidskriften Foreign Policy och har tilldelats Václav Havel-priset av Oslo Freedom Forum. Hon är bosatt i Australien och medverkar frekvent i bland annat CNN, BBC och New York Times. Hennes bok, som utkom i USA 2017, har översatts till ett flertal språk.

Cecilia Uddén (f. 1960) har i över två decennier rapporterat från flertalet av världens händelser och hörn och är idag en av Sveriges mest erfarna utrikeskorrespondenter. Hon har vid flera tillfällen belönats med Stora Journalistpriset och har även mottagit Torgny Segerstedts frihetspenna, Jolopriset, Cornelia Edvardson-priset och Sveriges Radios språkpris. 2014 gästade hon samtalsserien På Djupet.

I samarbete med Natur & Kultur. Modet att köra är översatt av Andreas Vesterlund.

Internationell författarscen är Sveriges äldsta scen för internationella författare, med efterföljare i Malmö, Göteborg, Umeå, Århus och Köpenhamn. Sedan starten 1998 har över 550 författare besökt författarscenen på Kulturhuset Stadsteatern.