×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Dorit Rabinyan

Arkiverat evenemang:

Dorit Rabinyan (Israel)

I samtal med Judith Kiros


Foajé 3


Dorit Rabinyans roman Alla floder flyter mot havet gav upphov till en politisk skandal 2016 när det israeliska utbildningsministeriet förbjöd skolungdomar att läsa den i  litteraturundervisningen. 

Dorit Rabinyan samtalar på engelska med Judith Kiros.

När israeliska Liat av en tillfällighet stöter ihop med palestinske Hilmi en stormig eftermiddag på ett kafé i Greenwich Village i New York, faller hon handlöst för honom. Hilmi är en konstnärsbegåvning som vistas i New York på ett stipendium, men gärna vill stanna kvar, medan Liat är en forskare, inställd på att snart återvända till Israel.

Mot sin inre övertygelse inleder hon ett passionerat förhållande med Hilmi, trots att hon vet att de bara kan leva ut sin kärlek där och då. Liat lever i ständig skräck för att hennes judiska familj och vänner i New York ska få nys om kärleksaffären. Hilmi däremot är den kompromisslöse konstnären, det gör honom ingenting om hela världen får reda på att de älskar varandra.

Dorit Rabinyan föddes i Israel i en judisk familj som utvandrat från Iran. Hon har tidigare givit ut fyra romaner varav en har översatts till svenska, Våra bröllop (Natur & Kultur, 2002). Alla floder flyter mot havet utsågs till en av årets tio bästa böcker av den israeliska dagstidningen Haaretz när den utgavs i Israel och belönades med Bernstein Prize. Alla floder flyter mot havet har översatts till sjutton språk världen över och ges ut på svenska i februari 2018.

Judith Kiros är litteraturvetare, antirasistisk debattör, skribent i allt från DN till Nöjesguiden, och en av grundarna av sajten Rummet. Hon har tidigare samtalat med Ngugi wa Thiong'O.

I samarbete med Norstedts. Alla floder flyter mot havet är översatt av Rose-Marie Nielsen.

Internationell författarscen är Sveriges äldsta scen för internationella författare, med efterföljare i Malmö, Göteborg, Umeå, Århus och Köpenhamn. Sedan starten 1998 har över 550 författare besökt författarscenen på Kulturhuset Stadsteatern.

Information

Scen

Foajé 3

Speltid

1:15 h, ingen paus

Premiär

14 mars 2018

Pris

  • Ordinarie:110 kr
  • Stud. från 26 år:90 kr
  • Pensionär:90 kr
  • Ung under 26 år:90 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur, Internationell författarscen

Just nu inga föreställningar inlagda