×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Antony Beevor
Foto: Daniel Mordzinski

Arkiverat evenemang:

Antony Beevor (England)

I SAMTAL MED PETER ENGLUND OCH BJÖRN WIMAN, DN


Hörsalen


Antony Beevor, är en av vår tids ledande militärhistoriska författare. 2018 är han aktuell med ett nytt storverk, Arnhem. Tysklands sista seger.   

Antony Beevor samtalar på engelska med Peter Englund och Björn Wiman, DN.

Söndagen den 17 september 1944 luftlandsattes 10 000 allierade fallskärmssoldater bakom de tyska linjerna i Nederländerna. Målet var att säkra den viktiga bron över Rhen vid Arnhem, tillsammans med andra strategiska mål. Men Hitlers styrkor var avsevärt större än man räknat med, och kampen mot klockan blev ett faktum.

I sin nya bok, Arnhem. Tysklands sista seger, berättar Antony Beevor om den dramatiska operationen. Med inlevelse skildrar han fallskärmssoldaternas allt mer desperata situation samt de tyska belägrarnas och civilbefolkningens erfarenheter av de hårda striderna.

Antony Beevor, född 1946 och bosatt i London, har ett förflutet som brittisk officer, men hoppade av armén för att skriva på heltid. Hans böcker om Stalingrad och Berlin – Slutstriden 1945, har översatts till 30 olika språk och har i Sverige sålt över 150 000 exemplar vardera. Totalt har hans böcker sålt över en halv miljon exemplar i Sverige hittills. I juni 2012 kom hans riktiga storverk, den 1000-sidiga boken Andra världskriget. Beevor har erhållit en rad prestigefyllda priser för sitt författarskap, bland annat det mest aktade facktlitterära priset i Storbritannien, Samuel Johnson-priset. Han är hedersdoktor vid Kent University och innehar en gästprofessur vid University of London. Internationell författarscen gästades senast år 2000.

Peter Englund är författare och historiker. Poltava (1988) var hans första bok, Jag kommer ihåg (2016) är den senaste.  Han gästade samtalsserien På Djupet 2012.     

Björn Wiman är kulturchef på DN. På Internationell författarscen har han tidigare samtalat med Asli Erdogan & Ian McEwan, Peter Frankopan, Mario Vargas Llosa och Timothy Snyder.

I samarbete med Historiska Media. Arnhem är översatt av Kjell Waltman.

Internationell författarscen är Sveriges äldsta scen för internationella författare, med efterföljare i Malmö, Göteborg, Umeå, Århus och Köpenhamn. Sedan starten 1998 har över 550 författare besökt författarscenen på Kulturhuset Stadsteatern.

Information

Scen

Hörsalen

Speltid

1:15 h, ingen paus

Premiär

22 augusti 2018

Pris

  • Ordinarie:140 kr
  • Stud. från 26 år:110 kr
  • Pensionär:110 kr
  • Ung under 26 år:110 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur, Internationell författarscen

Just nu inga föreställningar inlagda