×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Nils Håkanson, Elin Boardy, Cecilia Hansson och Martin Engberg. Release me 14 mars 2017. Kulturhuset Stadsteatern
Foto: Jan Åke Eriksson, Lisa Irvall, Martin Vallin, Kalle Sanner. Bilden är ett montage.

Arkiverat evenemang:

Release me

Nils Håkansson, Cecilia Hansson, Elin Boardy och Martin Engberg


Studion


Vårens andra Release Me ger Nils Håkanssons roman Ödmården, Cecilia Hanssons djuplodande Hopplöst, men inte allvarligt – Konst och politik i Centraleuropa. Dessutom Elin Boardys historiska roman Tiden är inte än och Martin Engbergs intellektuella underhållningsroman En enastående karriär.

Programledare är kulturjournalisten Mats Almegård, baren är öppen och böcker finns till försäljning.

Nils Håkansson född 1975, är en svensk författare och översättare. Han är forskningsredaktör för Svenskt översättarlexikon samt förläggare på Ruin förlag. Han blev doktor i slaviska språk vid Uppsala universitet 2012 med avhandlingen Fönstret mot öster I Ödmården har folket bosatt sig i gamla gruvhål. Där lever de för dagen – plumpa, själviska och planlösa, utlämnade åt naturens nycker, åt sina maktfullkomliga furstar och åt de nederländska ockupanter som lagt under sig stora delar landet. En dag störtar någonting ner i deras kylslagna träsk – en grönskimrande maskin som snart ska vända om alla maktordningar.

Cecilia Hansson född 1973, är författare, journalist, fil. mag. i tyska och översättare. Hon har skrivit fyra diktsamlingar - debutboken utspelade sig i Wien - och översatt två. Hon har genom studier, resor och reportage följt Centraleuropa i mer än tjugo år. Hopplöst, men inte allvarligt – Konst och politik i Centraleuropa handlar om överlevnad, motstånd, censur och frihet i en region som är politiskt högaktuell och av stor vikt för hela världens utveckling.

Elin Boardy är född 1979 och bor i Göteborg. Hon är bibliotekarie och redaktör för kulturtidskriften Fantasin. Hon romandebuterade 2008 med Allt som återstår, vilken rönte stor uppmärksamhet hos såväl läsare som kritiker, och bland annat nominerades till Borås Tidnings debutantpris. Mot ljuset hette hennes andra roman (2011). För sin tredje roman, Mary Jones historia (2014) fick hon motta Tidningen Vi:s litteraturpris ("En sinnlig berättelse om systerskap, solidaritet, svek och kärlek"). I sin nya historiska roman Tiden är inte än bygger Boardy spänningen kring den ensamma okända vandrarens utsatthet. Språket är både vackert och distinkt och Boardy låter färden gå till såväl det heliga som det jordiska, det rena och det skitiga. Genom ett medeltida Europa – Krákow, Prag, Dresden, Köln, Amsterdam – utvecklar sig en av alla möjliga berättelser om vår världsdel.

Martin Engberg är född 1974 och bor i Göteborg. Han har gått författarutbildningen Litterär gestaltning och varit redaktör för Ord&Bild. Idag är han tillsammans med Mattias Hagberg den drivande kraften bakom litteraturföreningen Skrift, och redaktör för nättidskriften Skrået – med författaren i centrum. Han undervisar också på Skrivarakademin i Göteborg.En enastående karriär är en intellektuell underhållningsroman om allas vår rädsla för att misslyckas och att inte ens göra det särskilt övertygande.

I samarbete med Albert Bonniers förlag, Natur & Kultur, Wahlström & Widstrand och Norstedts

Information

Scen

Studion

Speltid

1:30 h, ingen paus

Premiär

14 mars 2017

Pris

  • Ordinarie:50 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur, Studion

Just nu inga föreställningar inlagda