×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Orhan Pamuk. 15 maj på Internationell författarscen 2017, Kulturhuset Stadsteatern
Foto: Ulla Montan

Arkiverat evenemang:

Orhan Pamuk (Turkiet)

I samtal med Synne Rifbjerg


Klarascenen


Orhan Pamuk belönades med Nobelpriset i litteratur 2006. För sin roman Mitt namn är röd fick han 2003 års IMPAC Dublin Literary Award. Hans böcker har översatts till över 50 språk. I februari 2017 återutges Istanbul - minnen av en stad, både en självbiografi och ett stadsporträtt där Pamuk väver samman sitt eget liv med sin hemstads. I vår ges romanen Den rödhåriga flickan ut i svensk översättning. 

Orhan Pamuk samtalar på engelska med Synne Rifbjerg, dansk översättare och journalist.

Orhan Pamuk är född och uppvuxen i en sekulariserad, välbärgad familj i Istanbul där han utbildade sig inom journalistik och arkitektur. Under mitten av 80-talet gästforskade han vid Columbia University och var under en kortare period knuten till University of Iowa. Pamuk fick sitt internationella genombrott med sin tredje roman Beyaz Kale (1985; Den vita borgen, på svenska 1992). Hans författarskap kännetecknas ofta av en polemik mellan öst och väst: teman som Pamuk själv upplevt i sitt hemland Turkiet. När han tilldelades Nobelpriset i litteratur löd Svenska akademins motivering: ”som på spaning efter sin hemstads melankoliska själ har funnit nya sinnebilder för kulturernas strid och sammanflätning”.

Den rödhåriga kvinnan, som ges ut våren 2017, är en sinnrikt konstruerad roman som ofta knyter in psykologiska och litterära myter och legender. Återigen visar Orhans Pamuk vilken romanens mästare han är och den här gången gör han det i det något kortare formatet.

Synne Rifbjerg är journalist, författare och översättare och bidrar bland annat regelbundet med texter till den danska Weekendavisen där hon skriver om samhälle och kultur. Rifbjerg deltar ofta som moderator vid Louisiana Literature.

I samarbete med Norstedts förlag. Istanbul – minnen av en stad har översatts av Tomas Håkansson. Den rödhåriga kvinnan har översatts av Mats Andersson.

Information

Scen

Klarascenen

Speltid

1:15 h, ingen paus

Premiär

15 maj 2017

Pris

  • Ordinarie:130 kr
  • Stud. från 26 år:100 kr
  • Pensionär:100 kr
  • Ung under 26 år:100 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Litteratur, Klarascenen, Internationell författarscen

Just nu inga föreställningar inlagda