En del av Stockholms stad
Litteratur
Laura Lindstedt
Foto: Heini Lehväslaiho

Arkiverat evenemang:

Laura Lindstedt (Finland)

I samtal med Martina Lowden

Sju kvinnor från olika kulturer, med olika språk, är församlade i ett vitt tillstånd, ett utrymme som saknar gränser. Tiden är sekunderna efter döden. Men tiden är samtidigt satt ur spel; de sju kvinnorna får berätta sina livs historier och för en gångs skull är de fria från alla band, inte minst de patriarkala. Så utvecklas Laura Lindstedts roman Oneiron till en samling självporträtt, ett litterärt mästerverk, under feministiska förtecken.

Laura Lindstedt samtalar på engelska med Martin Lowden.

Lindstedts fantasi om sekunderna efter döden drar läsaren in i ett vitt mellantillstånd där tid och plats inte existerar längre. Detta okända mellan livet och döden utgör Oneirons avskalade scen som äntras av sju kvinnor. Så småningom slocknar deras fysiska behov: de känner inte längre hunger, de behöver inte ens andas.

Laura Lindstedts (f. 1976) andra roman Oneiron belönades med Finlandiapriset 2015 och är nominerad till Nordiska Rådets Litteraturpris. Hyllad av kritikerna och såld i över 40.000 ex i Finland. Översatt till tolv språk. Hennes debutroman Sakset (Saxen, 2007) var nominerad till Finlandiapriset. För närvarande färdigställer Lindstedt sin doktorsavhandling om problemet med kommunikation i Nathalie Sarrautes produktion.

Martina Lowden är författare och frilanskritiker. Sedan 2005 är hon redaktör för ponton, en litteraturtidskrift av och för unga. Hennes senaste bok var rimsagan Hur man blir en sten (2014), ett samarbete med konstnären Klara Kristalova.

I samarbete med Norstedts. Oneiron är översatt av Camilla Frostell.