×
En del av Stockholms stad
Forum/Debatt
Ashraf Atraqchi
Foto: Matilda Rahm

FRISTAD STOCKHOLM

Författare världen över blir förföljda, hotade och fängslade för att de brukar sitt fria ord. Stockholms stads Fristadsprogram innebär att en av dessa författare får ett månadsstipendium och en bostad i under upp till två år. Irakiske journalisten och konstkritikern Ashraf Atraqchi var Stockholms fristadsförfattare juni 2015-juni 2017.

Med författare menas i det här sammanhanget en vidare definition: alla som uttrycker sig i text. Med Kulturhuset Stadsteatern som bas finns ett nätverk där författaren kan hitta nya vägar att utrycka sig, samtidigt får stadens kulturarbetare en ny kollega med nya impulser. Kulturhuset Stadsteatern är sedan länge en scen för det fria ordet, ett fredat rum där yttrandefriheten diskuteras och praktiseras. 

Om Ashraf Atraqchi:

I Mosul i Irak har Ashraf Atraqchi bloggat och skrivit artiklar om stadens kulturskatter som förstörts av extremister. Till följd av hans arbete har han utsatts för hot och mordförsök. 

Kulturhuset Stadsteatern ansvarar för stadens fristadsprogram. När Ashraf Atraqchi kom till Stockholm var målsättningen att fortsätta vittna om IS härjningar i Irak och vad som hänt i Mosul, sprida kunskap om irakisk konst och fortsätta driva sin blogg. Det har han också gjort, bland annat i Forum/Debatts verksamhet, i föreläsningar och panelsamtal på högskolor och andra institutioner samt i intervjuer i rikstäckande media. Sveriges Radio har till exempel återkommande intervjuat honom om striderna mot IS i Mosul under denna tid. Han har även arbetat som konstpedagog för barn och ungdomar som migrerat till Sverige.


 

"Nu kan han tala fritt om Mosuls skatter" intervju med Atraqchi i DN.

"Hotad irakisk journalist får fristad i Stockholm" pressmeddelande från Kulturhuset Stadsteatern.

Stockholms stad har varit fristad sedan 1998 och är medlem av fristadsnätverket ICORN (International Cities of Refuge www.icorn.org).