En del av Stockholms stad
Forum/Debatt
Ashraf Atraqchi
Foto: Matilda Rahm

FRISTAD STOCKHOLM

Nuvarande fristadsförfattare är irakiske journalisten och konstkritikern Ashraf Atraqchi

Författare världen över blir förföljda, hotade och fängslade för att de brukar sitt fria ord. Stockholms stads Fristadsprogram innebär att en av dessa författare får ett månadsstipendium och en bostad i under upp till två år. Irakiske journalisten och konstkritikern Ashraf Atraqchi är Stockholms nya fristadsförfattare.

Med författare menas i det här sammanhanget en vidare definition:  alla som uttrycker sig i text. Med Kulturhuset Stadsteatern som bas finns ett nätverk där författaren kan hitta nya vägar att utrycka sig, samtidigt får stadens kulturarbetare en ny kollega med nya impulser. Kulturhuset Stadsteatern är sedan länge en scen för det fria ordet, ett fredat rum där yttrandefriheten diskuteras och praktiseras. 

Om Ashraf Atraqchi:

Stockholms nya fristadsförfattare under de kommande två åren är den irakiske journalisten och curatorn Ashraf Atraqchi. I Mosul i Irak har han bloggat och skrivit artiklar om stadens kulturskatter som förstörts av extremister. Till följd av hans arbete har han utsatts för hot och mordförsök. 

Kulturhuset Stadsteatern ansvarar för stadens fristadsprogram och Atraqchi kommer framöver delta i offentliga samtal, diskussioner och i Forum/Debatts verksamhet. Här i Sverige vill han forsätta vittna om IS härjningar i Irak och vad som händer i Mosul, sprida kunskap om irakisk konst och fortsätta driva sin blogg:

– I Sverige har jag en uppgift och ett budskap, jag vill vara en bro mellan konstnärer i Mosul och den fria världen. Jag ska försöka vara stadens röst, för den rösten har varit frånvarande alldeles för länge. Framför allt vill jag berätta om den moderna konsten som förstörts, för det har inte uppmärksammats", säger Ashraf Atraqchi. 

Mer om Ashraf Atraqchi:

"Nu kan han tala fritt om Mosuls skatter" intervju med Atraqchi i DN.

"Hotad irakisk journalist får fristad i Stockholm" pressmeddelande från Kulturhuset Stadsteatern.

Stockholms stad har varit fristad sedan 1998 och är medlem av fristadsnätverket ICORN (International Cities of Refuge www.icorn.org).