Forum/Debatt
a jeep is moving in the desserts of tharparkar

The Stockholm Archipelago Lecture: Amitav Ghosh

Galleri Celsing

The Stockholm Archipelago Lecture år 2018 hålls av den hyllade antropologen, författaren, och journalisten Amitav Ghosh under rubriken ”The Great Uprooting: Migration and Movement in the Age of Climate Change”. Föreläsningen hålls på engelska och följs av ett samtal mellan Amitav Gosh och historikern Nina Wormbs under ledning av Sverker Sörlin, författare och professor i miljöhistoria på KTH. Arrangemanget presenteras av Kungliga Tekniska Högskolan i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern och Dagens Nyheter.

Amitav Ghosh sammanfattar föreläsningens tema:

"Det har länge förutspåtts att klimatförändringarna kommer tvinga fram storskaliga befolkningsuppbrott och massmigration. Är det möjligt att betrakta även de senaste årens europeiska ”flyktingkris” ur detta perspektiv? Denna och många andra frågor kopplade till migration och klimat fick mig 2017 att resa till flyktingläger i Italien, för att intervjua migranter vars språk jag är bekant med – det vill säga bengali, hindi, urdu och vardaglig egyptisk arabiska. Den här föreläsningen är ett försök att identifiera några av de underliggande mönstren i migranternas berättelser."

Amitav Ghosh är en av vår tids mest inflytelserika intellektuella, känd för sitt starka engagemang i klimatfrågan och dess inverkan på kulturen och samhället. Ghosh är författare till ett stort antal romaner och litterära essäer, såsom The Circle of Reason, The Shadow Lines, The Calcutta Chromosome, The Hungry Tide, och senast The Great Derangement: Climate Change and the Unthinkable – ungefär: Den stora omrörningen: Klimatförändringen och det otänkbara. Han har mottagit ett flertal litterära priser och även belönats med hedersdoktorat vid Queens College, New York och Sorbonneuniversitetet i Paris. Han har undervisat vid flera universitet i Indien och USA, bland andra University of Delhi, Columbia och Harvard.

Amitav Gosh. Foto: Gage Skidmore

Nina Wormbs

Sverker Sörlin. Foto: Sofia Runarsdotter

Stockholm Archipelago Lecture är ett årligt evenemang som sedan 2012 anordnas av KTH Environmental Humanities Laboratory där några av vår tids viktigaste röster diskuterar aktuella frågor om klimat, miljö, utveckling och rättvisa.

Galleri Celsing

26 september 2018