×
En del av Stockholms stad
Forum/Debatt
Albert Einstein

Arkiverat evenemang:

Einstein, ljuset och det mänskliga tänkandet

- en föreläsning och ett samtal med Douglas Hofstadter


Hörsalen


Det är lätt att tro att fysik är en rationell matematisk vetenskap, men när man betraktar de största upptäckterna som gjorts inom fysiken, finner man att de gjorts av de djärvaste fysikerna, de som drivs av otydliga, instinktiva, nästan irrationella kreativa krafter.

Albert Einstein är ett tydligt exempel på en sådan fysiker. I denna presentation diskuteras Einsteins revolutionerande insikt om ljusets natur – ett vetenskapligt mysterium som i årtusenden fascinerat och förbryllat många stora tänkare innan en förklaring som presenterades på 1800-talet blev vedertagen som gåtans sanna lösning. 

Men en dag våren 1905 formulerades en absurd ny idé av en okänd patenthandläggare – en idé som krockade våldsamt med den vedertagna förklaringen. Hur fick patenthandläggaren denna galna idé? Hur togs den emot av det vetenskapliga etablissemanget? Och vad kan denna märkliga berättelse, fylld av motsägelser och ironier, säga oss om hur den mänskliga hjärnan fungerar? 

Douglas Hofstadter är mest känd som författare till Gödel, Escher, Bach: an Eternal Golden Braid (1979), som diskuterade medvetandets och tänkandets natur. Han forskar om hur vi skapar analogier och hur de genomsyrar vårt språk och våra tankeprocesser, liksom kreativa tankeprocesser inom fysiken och matematiken.

Information

Scen

Hörsalen

Speltid

1:00 h, ingen paus

Premiär

31 januari 2018

Pris

  • Ordinarie:60 kr
  • Pensionär:40 kr
  • Ung under 26 år:40 kr
  • Studerande:40 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Forum/Debatt

Just nu inga föreställningar inlagda