×
En del av Stockholms stad
Forum/Debatt
människa maskin
Foto: Marin Kanchev

Arkiverat evenemang:

Människa + Maskin: Fängelset Jorden


Foajé 3


Människan är en massutrotare. Förstörda habitat, miljögifter och tjuvjakt bidrar till att ett växande antal djur- och växtarter  försvinner från vår planet. Samtidigt är vi skapare av nya artificiella livsformer: robotar, AI och syntetisk-biologiska livsformer. 

Genom Elon Musks SpaceX och Richard Bransons Virgin Galactic så ser vi också idag en ny rymdindustri växa fram. Mänskligheten är på väg att bli en multiplanetär civilisation. 

Frågan är då, vad väger tyngst i ett meta-evolutionärt perspektiv: Javanoshörningar eller Mars Rovers? Om människan är på väg att bli en multi-planetär art, vad innebär det då i termer av framtida evolution och civilisation?

Välkomna till en fri paneldiskussion med mycket publikfrågor!

Medverkande

Maja Brisvall, VD och grundare av Quantified Planet – en innovationsdriven ideell organisation med syfte att samla ihop data om manniskors hälsa, städerna och klimatet för att jobba mot en hållbar planet. Maja är en erfaren entreprenör och har startat flera nya bolag bland annat i San Francisco, London och Stockholm. De senaste åren har Maja jobbat tvärvetenskaplig med klimatforskare, samhällsvetare och entreprenörer med nya innovationer och teknik.

Fredrik Moberg, chef för organisationen Albaeco och forskare/kommunikationsrådgivare vid Stockholm Resilience Center. Han är Fil.Dr i systemekologi och expert på biologisk mångfald och dess betydelse för samhälle och ekonomi.

Magnus Boman, beräkningsepidemiolog som arbetar med lärande maskiner för bl a Internetpsykiatri på forskningsinstitutet RISE SICS. Han är professor i Intelligenta Programvarutjänster vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

Karin Nilsdotter, omnämnd av WIRED som en kvinna som är med och förändrar världen och till Årets Teknikkvinna i Sverige av SAAB, är en visionär med högtflygande planer. Karin är VD för Spaceport Sweden med målsättningen att etablera Europas portal för bemannad rymdfart och plattform för forskning och tvärindustriell innovation. Tillsammans med aktörer som Virgin Galactic, SpaceX och Blue Origin arbetar Karin för mänsklighetens steg ut i rymden samt är en blivande rymdresenär. 

Moderator: Hannes Sjöblad, transhumanist och biohackare

Kommande seminarier i serien Människa + Maskin:

Snyggmaktsordningen 
Diskussion kring morfologisk frihet och den uppgraderade människokroppen. Om de enastående möjligheterna som uppstår att förändra sig själv med teknik, och rätten att göra vad man vill med sin kropp. Hur ser morgondagens människa ut?

Stoppa döden! 
Om vår moraliska skyldighet att bota åldrande och död. Vad kan vetenskapen åstadkomma idag? Och vad blir de kulturella, psykologiska och samhälleliga konsekvenserna om vi alla kan leva i hundratals år?

Singulariteten är nära! 
Vad händer när maskinerna blir (väldigt) mycket smartare än oss människor? Är vår enda chans att hålla jämna steg med datorerna att uppgradera oss själva? Och om livet i molnet – den underbara framtid när vi kan ladda upp våra medvetanden.

 

Människa + Maskin är ett samarbete mellan Forum/Debatt och den transhumanistiska föreningen Människa plus.

Information

Scen

Foajé 3

Speltid

1:00 h, ingen paus

Premiär

28 mars 2017

Pris

  • Ordinarie:60 kr
  • Pensionär:40 kr
  • Ung under 26 år:40 kr
  • Studerande:40 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Forum/Debatt, Foajé 3

Just nu inga föreställningar inlagda