En del av Stockholms stad
Forum/Debatt
Källkritikens dag

Arkiverat evenemang:

Källkritikens dag


måndag 13 mars 2017 17:00 - 21:00
Hörsalen • Fri Entré


Spridningen av falska nyheter och ”alternativa fakta” blir allt vanligare, inte minst på nätet. Vi måste alla bli bättre på att kolla upp saker som vi ser och delar i våra flöden – på källkritik helt enkelt. På Kulturhuset Stadsteatern uppmärksammar vi därför Källkritikens dag den 13 mars tillsammans med Viralgranskaren på tidningen Metro.

Program

17.00 Konspirationsteorier och propaganda – så ser det ut på nätet i dag. DN-journalisten Clas Svahn, professor Jesper Strömbäck, Karin Noomi Karlsson från Vetenskap och folkbildning, docent Mika Hietanen och Fredrik Konnander, analytiker på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap .

18.00 Varför går vi på bluffar och fejkade nyheter? Psykologen Mattias Lundberg, folklivsforskaren Bengt af Klintberg, SVT-journalisten Jens von Reis, sociala medier-redaktören Janna Holmqvist och journalisten Jack Werner.

19.00 Myter och missuppfattningar om mat och hälsa. Professor Agnes Wold, forskaren Emma Frans, Lena Runius från Vårdguiden, Mats Ingelström, redaktör för boken "Kritiskt tänkande – i teori och praktik" och fysioterapeuten Jacob Gudiol. 

20.00 Debatt Publicistklubben

20.45 Kvällen avslutas med prisutdelning av Det gyllene förstoringsglaset.

 

  • I pauserna finns stationer i Foajé 3 med bland annat quiz och "Google-skola".
  • På Facebook har Viralgranskaren bjudit in alla i hela Sverige att uppmärksamma källkritik – läs mer här!

Dagen har även en del som riktar sig till skolklasser. Tyvärr går det inte längre att anmäla sig för att komma med sin klass till Kulturhuset då det är fullbokat. Är du lärare så kan du låta dina elever följa programmet på scen via direktsändning som startar kl 12.30 samt testa att viralgranska på Metro.se.

*Viralgranskaren är en avdelning på tidningen Metro och startades 2014 i syfte att granska virala påståenden på nätet. Tanken är att kila in sig mellan pekfinger och dela-knappen och fråga: Har du kollat det här? Vet du att det stämmer? Viralgranskaren hjälper till att faktakolla påståenden och vill även visa hur man själv kan bli en bättre viralgranskare. Källkritikens dag är ett initiativ från Viralgranskaren.

 

2017-03-13
måndag
17:00 - 21:00 Hörsalen