×
En del av Stockholms stad
Film
The Trial: The State of Russia vs Oleg Sentsov. Klarabiografen, Kulturhuset Stadsteatern 2018

Arkiverat evenemang:

The Trial: The State of Russia vs Oleg Sentsov

Fri entré! Film & samtal


Klarabiografen


Välkommen på filmvisning med fri entré i solidaritet med Oleg Sentsov. Filmen presenteras av författaren och journalisten Dmitri Plax, och visningen är ett samarbete mellan Svenska PEN och Klarabiografen, Kulturhuset Stadsteatern.

Den ukrainska filmregissören och aktivisten Oleg Sentsov hungerstrejkar sedan 14 maj 2018, och hans tillstånd är nu väldigt kritiskt. Han arresterades i sin hemstad Simferopol i Krim i maj 2014, och dömdes av ryska staten till 20 års fängelse anklagad för terrorism efter en skenrättegång. Han hålls i dag fängslad i en straffkoloni i norra Ryssland vid Vita Havet, långt ifrån sitt hem i Krim.

I ett brev som smugglades ut ett år efter hans fängslande slår Sentsov fast: Jag vet vem som kommer att vinna. Längtan efter frihet och utveckling är omöjlig att stoppa.

PEN och andra internationella människorättsorganisationer och filmaktörer som arbetar för Sentsovs frigivning, menar att Sentsov är en politisk fånge som fängslades på uppdiktade grunder. Rättegången fördömdes av EU som anser att den bryter mot Internationell rätt, då ryska domstolar inte har behörighet att döma handlingar som begåtts utanför det internationellt erkända ryska territoriet. 

 

The Trial: The State of Russia vs Oleg Sentsov (dokumentär, 75 min). 

Filmen undersöker vad som egentligen ligger bakom denna politiska skenrättegång. Utsattes åklagarens vittnen för påtryckningar? Hur drabbades den anklagade och hans familj av att han häktades? Filmregissören Askold Kurov följer rättegången och hur Sentsovs familj, kollegers och advokater försöker rädda honom från fängelse.

Fri entré

Filmen är textad på engelska.

Om filmen:

Genre: Dokumentär
Längd: 75 min
Regissör: Askold Kurov
Text: Engelska

Information

Scen

Klarabiografen

Premiär

18 september 2018

Pris

  • Ordinarie:0 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Film, Fri entré

Just nu inga föreställningar inlagda