En del av Stockholms stad
Film
Tom of Finland

Arkiverat evenemang:

Tom of Finland

Filmvisning med samtal 9 mars


Klarabiografen


Touko Laaksonen har tjänstgjort som officer under andra världskrigets svåra år i Finland, men livet som följer efteråt visar sig lika tufft. Efterkrigstidens Helsingfors erbjuder ett högst begränsat livsrum för unga homosexuella män som Touko, med en vardag av förföljelse och hot om straffpåföljder. Under pseudonymen "Tom of Finland" finner han ett sätt för åtrå och längtan att komma till uttryck; i sin konst gestaltar han homoerotiska läderfantasier. Den blir en väg till frigörelse, för Touko och många med honom.

Tom of Finland skildrar den verkliga historien om Touko Laaksonens spektakulära livsresa, från det krigshärjade Finland, via Berlin till Kaliforniens liberala 70-talsparadis. Om hur hans provocerande konst uppnådde ikonstatus och inspirerade en hel generation unga homosexuella män. Det är en gripande film om kärlek, mod och frihet. Den är regisserad av en av Finlands främsta regissörer, flerfaldigt Jussi-belönade Dome Karukoski, vars tre senaste filmer haft världspremiär på filmfestivalen i Toronto, och som förärats med en plats på Varietys Top 10 Directors To Watch-lista.

Samtal och visning med Andrea Reuter och Daniel Björk:

Dome Karukoskis biopic Tom of Finland hyllades efter världspremiären på Göteborgs filmfestival nyligen, där den också belönades med kritikerpriset.  Filmen skildrar Laaksonens liv och verk, och blir samtidigt en berättelse om vardagen och kampen som homosexuell i Finland under 1900-talet. När Klarabiografen nu visar filmen har vi den 9 mars klockan 18.00 bjudit in Andrea Reuter, filmjournalist, och Daniel Björk, journalist och modekritiker, för att diskutera filmen samt Touko Laaksonens betydelse som konstnär och gayikon. Varmt välkomna! (Obs, filmen börjar 18.00 direkt efter startar samtalet).

Om filmen:

Genre: Drama
Längd:
115 min
Regissör:
 Dome Karukoski
Utgivningsår: 2017
Medverkande: Pekka Strang, Lauri Tilkanen, Seumas F. Sargent
Språk: Finska/engelska
Text: Svenska

Information

Scen

Klarabiografen

Premiär

3 mars 2017

Pris

  • Ordinarie:120 kr
  • Pensionär:96 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Film, Klarabiografen

Just nu inga föreställningar inlagda