×
En del av Stockholms stad
Film
Eternity. Klarabiografen 2017.

Arkiverat evenemang:

Kärleken och evigheten


Klarabiografen


Ännu ett bevis på att Tran Anh Hung är en mästare på att fånga stämningar och låta bilderna tala.

I slutet av 1800-talet gifter sig Valentine med Jules. Hundra år senare springer hennes barnbarn över en bro i Paris och rakt in i armarna på mannen som hon älskar. Under seklet som passerat däremellan möts män och kvinnor, blir förälskade, omfamnar sina öden och skapar ett familjeträd som lever vidare för evigt.

Kort intervju med Tran Anh Hung

Eternity är din mest franska film hittills, en familjesaga som spänner över ett sekel. Ett lite överraskande tema för dig kan man tycka. Vad fick dig att intressera dig för den här historien?

- Jag föddes i Vietnam 1962 och kom till Frankrike 1975 med enbart mina föräldrar och min bror. Mina andra familjemedlemmar skingrades under kriget. När jag läste L’Élégance des Veuves av Alice Ferney, som min film är baserad på, knockade den mig helt. Jag blev helt uppslukad av berättelsen om den här stora familjen. Själv har jag aldrig känt mig förankrad i gedigna rötter eftersom hela min upplevelse av en familj bestod av tre personer. Därför fann jag den här romanens tema så rörande. När jag ser en stor familj får jag en känsla av något sammanhängande och av varaktighet vilket jag tycker är fantastiskt.

Är det när du blir berörd av ett tema som din lust att göra film vaknar?

- Nej, en historia är aldrig tillräcklig i sig själv. Den måste ge mig en möjlighet göra något intressant filmiskt, något nytt. Alice Ferneys roman erbjuder ett väldigt spännande formmässigt äventyr. Jag insåg att den här historien, som är nästan helt utan dialog och som liksom flyter fram, skulle ge mig möjligheten att göra en väldigt speciell film. Självklart är jag, som med alla film filmprojekt, ute efter att locka fram en genuin känsla hos åskådaren. Direkt efter att jag hade läst färdigt romanen ringde jag Christophe Rossignon, producenten till min första film. Jag hade en svävande känsla och anade fröet till en väldigt annorlunda och rörande film. Det är väldigt speciellt när du inser att du har ett tema som tillåter dig att gå bortom psykologi, bortom mänsklig interaktion, bortom konflikter mellan individer, för att hitta en stark känsla av existens. 

Tran Anh Hung föddes i Vietnam 1962, men emigrerade till Frankrike när han var 12 år. Han utbildade sig på Luis Lumieres filmskola. Hans regidebut Doften av grön papaya Oscarnominerades och vann Camera d’or i Cannes. Med ett närmast övernaturligt vackert bildspråk i filmer som När solen står som högstCyclo och Norwegian Wood har han etablerat sig som en av sin generations största filmskapare.

Originaltitel Eternité
År 2016
Längd 115 min
Länder Frankrike
Undertexter Svenska
Språk Franska, Franska
Regissör Tran Anh Hung
Skådespelare Irene JacobBérenice BéjoJeremie RenierAudrey Tautou
Producenter Christophe Rossignon
Manus Tran Anh Hung

Information

Scen

Klarabiografen

Premiär

12 maj 2017

Pris

  • Ordinarie:120 kr
  • Pensionär:96 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Film, Klarabiografen

Just nu inga föreställningar inlagda