×
En del av Stockholms stad
Film
Det andra Jerusalem. Klarabiografen 2017

Arkiverat evenemang:

Det andra Jerusalem

Film och samtal


Klarabiografen


Nya arkeologiska trädgårdar anläggs. Underjordiska tunnlar byggs.

Den palestinske bonden Khaled får sitt hus förstört. Juristen Ziad får alltfler desperata kunder. En bitter kamp om varje kvadratmeter. Detta är historien om palestinier kämpar för att stanna kvar och israeliska bosättare som flyttar in. Filmarna PeÅ Holmquist och Suzanne Khardalian ger en annorlunda bild av ett Jerusalem, 50 år efter sex-dagarskriget, när Israel tog kontroll över hela staden.

18.30 PeÅ Holmquist och Suzanne Khardalian inleder visningen

18.40 - 19.40 Filmvisning

19.40 - 20.30 Samtal mellan Mattias Gardell, PeÅ Holmquist och Suzanne Khardalian

PeÅ Holmquist 

Har arbetat som frilans dokumentärfilmare och producent sedan 1975, han har arbetat främst i Mellanöstern och i Europa. Sedan 1992 har Peå Holmquist varit ansvarig för dokumentäravdelningen på StDH ( Stockholms konstnärliga högskola). PeÅ Holmquist var ordförande för European Documentary Network 1995-99. PeÅ Holmquist har regisserat och producerat mer än 50 dokumentärfilmer, bland annat flera prisvinnande filmer sålda över hela världen. Hans senast film Camelen, en dokumentär om Sveriges Radios mellanösternkorrespondent Cecila Uddén. 

Suzanne Khardalian

Suzanne Khardalian är dokumentärfilmare med armeniska rötter från Beirut, Libanon. Efter sina utbildningar i Beirut och Paris, var hon chefredaktör för tidningen ”Gamk”, en armenisk dagstidning i Paris. Hon kom till Stockholm 1987, för att arbeta med film. Sedan dess har Khardalian regisserat, själv och tillsammans med andra, över 20 dokumentärer. Peå Holmqvist är en frekvent samarbetspartner i dokumentärfilms produktionerna, 1989 tilldelades filmen Tillbaka till Ararat (1988) Guldbaggen för bästa film, vilken Khardalian var med och regisserade tillsammans med bland annat PeÅ Holmqvist. Khardalians filmer berör många olika områden, men hon återkommer ofta i sina filmer till Armenien, dess folk och deras historia. Det armeniska folkmordet förekommer i flera av hennes filmer. Bland hennes verk finns också filmer som behandlar och följer livet för flyktingar och asylsökande i, och från, olika länder, i olika livssituationer.

Mattias Gardell

Mattias Gardell är professor i religionshistoria vid Uppsala universitet. Han har också bland annat gett ut böckerna Bin Ladin i våra hjärtan (2005), Tortyrens återkomst (2008) och Islamofobi (2010). Han är den nuvarande innehavaren av Nathan Söderbloms professur i jämförande religionsvetenskap vid Uppsala universitet och vetenskaplig ledare för Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism vid Uppsala universitet.

Om filmen:

Originaltitel: Det andra Jerusalem
Genre: 
Dokumentär
Längd: 58 min
Land: Sverige
Produktionsår: 2017
Text: Engelska
Tal: Arabiska, engelska, hebreiska
Regi: PeÅ Holmquist och Suzanne Khardalian
Producent: PeÅ Holmquist
Visningsformat: DCP

Information

Scen

Klarabiografen

Premiär

15 maj 2017

Pris

  • Ordinarie:75 kr
  • Pensionär:75 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Film, Klarabiografen

Just nu inga föreställningar inlagda