×
En del av Stockholms stad
Film
BORG

Arkiverat evenemang:

BORG

Film & samtal


Klarabiografen


Borg har suttit som en stenhård forehand-vinnare hos svenska filmkritiker. Och i Toronto, där skildringen av Björn Borg och John McEnroes legendariska möte i Wimbledon 1980 öppnade filmfestivalen tidigare i veckan, hyllas både Sverrir Gudnason och Shia LaBoeuf för sina porträtt av tennisstjärnorna.

Nu visar Klarabiografen Borg, och bjuder samtidigt in till ett exklusivt samtal. Regissören Lisa Aschan och kulturkritikern Lisa Ehlin, båda tennisälskare, borrar med hjälp av bollplanket Johan Wirfält ner sig i Janus Metz film – men diskuterar också den svåra konsten att göra konst av en av världens mest krävande och nervkittlande idrotter. 

Borg börjar kl 18.00 i Klarabiografen, samtalet börjar direkt efter ca kl 19.45. 

Tennis har använts som fond i både romantiska komedier (Wimbledon) och psykologiska thrillers (Woody Allens Match Point). Borg är ovanlig eftersom den faktiskt tar själva tennisspelet på det allvar som krävs av dess utövare. Så lyckas filmen fånga ensamheten vid baslinjen? Går det över huvud taget att gestalta utsattheten en spelare känner efter en utdragen men förlorad bollduell? Kanske måste vi bege oss till litteraturens värld för att förstås komplexiteten i denna idrott – ”det närmaste vi kommer fysiskt schack”, som tidskriften New Yorker formulerade det härom året i en essä om författaren David Foster Wallace tennistexter. Varmt välkomna till en sportslig helkväll! 

Medverkande i samtalet:

Lisa Aschan, regissör
Lisa Ehlin, kulturkritiker
Samtalet leds av Johan Wirfält, filmchef på Kulturhuset Stadsteatern 

Sagt om filmen: 

”Extremt välgjord nostalgifest” (DN)
”Vibrerande envig på liv och död” (Expressen)

Om filmen:

Originaltitel: BORG
Genre: Drama
Rollista: Sverrir Gudnason, Shia LaBeouf , Stellan Skarsgård, Tuva Novotny
Regissör: Janus Metz
Längd: 1h 40 min
Språk: Engelska, svenska
Text: Svenska

 

Information

Scen

Klarabiografen

Premiär

8 september 2017

Pris

  • Ordinarie:120 kr
  • Pensionär:96 kr

Taggar

(klicka för att filtrera i kalendern) Film, Klarabiografen

Just nu inga föreställningar inlagda